Polog b.b.

88 000 BIH

063 318 322

036 487 322

Pon - Pet: 07.00 - 15.30

16. ožujka 2021.

Bonitetna ocjena

By: Velimir B. / Nekategorizirano

Šta je bonitetna ocjena?

Bonitetna ocjena omogućava brže i jednostavnije donošenje poslovnih odluka pri izboru poslovnog partnera, analizu konkurencije i procjenu rizika. Predstavlja podršku u postupku financijske analize svakog privrednog subjekta.

Bonitetna ocjena je skup objektiviziranih i standardiziranih podataka koji obuhvaćaju cjelokupno poslovanje jednog privrednog subjekta. Utvrđuje se na osnovu posebne metodologije koja obuhvata financijsku i ekonomsku analizu poslovanja u prethodnoj godini.

U bonitetnoj kući Companywall business bonitetna ocjena predstavlja kombinaciju statične i dinamične ocjene.

Statična ocjena se utvrđuje na osnovu pokazatelja uspješnosti i pokazatelja likvidnosti iz godišnjeg izvještaja.

Dinamična ocjena predstavlja promjenljivu vrijednost koju modificiraju varijabilni faktori kao što su:

Vremenski period koji je subjekt proveo u blokadi
Broj i ishod sudskih postupaka u kojima je subjekt učesnik
Poreska i druga dugovanja
Likvidnost
Odnos prihoda u javnom i privatnom sektoru
Bonitetna ocjena omogućava brže, jednostavnije i efikasnije donošenje poslovnih odluka u postupku izbora poslovnog partnera, analize konkurencije i procjene rizika, a također predstavlja i podršku u postupku kvalitativne analize specifičnosti pojedinačnog privrednog društva.

Certifikat bonitetne izvrsnosti

Bonitetna kuća CompanyWall business razvrstava potencijalne saradnike i konkurentske kompanije u različite bonitetne razrede na osnovi njihove bonitetne ocjene i na taj način unosi red i visok nivo sigurnosti na bosanskohercegovačko poslovno tržište.

CompanyWall pruža klijentima gotovu klasifikaciju koja precizno razdvaja pouzdane od nepouzdanih partnera. Klasifikacija klijenata zasnovana je na karakteristikama koje su nevidljive oku prosječnog promatrača.

Certifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja garanciju pouzdanosti da poslovni subjekti sa bonitetnom ocjenom izvrsnosti posluju uspješno i uživaju povjerenje poslovnog svijeta, a dodjeljuje se samo poslovnim subjektima koji su ocijenjeni najvišim bonitetnim ocjenama AAA, AA+ i A+

Certifikat bonitetne izvrsnosti utiče pozitivno na poziciju pojedinačnog poslovnog subjekta na tržištu jer predstavlja realan odraz i pisanu potvrdu uspješnog poslovanja kompanije.

Firma koja je zaslužila bonitetnu ocjenu A+ je ona koja ne pokazuje nikakve znakove za rizično poslovanje u budućnosti.

S takvim preduzećem ostale firme mogu kvalitetno i uspješno da sarađuju, a uspješno poslovanje će se nastaviti i u budućnosti.

Nešto slabija ocjena je dodijeljena ovim firmama zbog poslovanja u prošlosti ili kada je riječ o mladoj firmi, ali ipak ona je sada pouzdan poslovni partner.

(preuzeto sa https://www.companywall.ba)